Kristen Johnson gediskwalificeerd tijdens Ironman vanwege sjoemelen met andermans fiets

Kristen Johnson werd betrapt toen ze lucht uit de banden liet lopen van deelneemster Sharon Schmidt-Mongrain toen de fietsen in de wisselzone stonden.

vrijdag, 1 september 2017, 12:14
Kristen Johnson gediskwalificeerd tijdens Ironman vanwege sjoemelen met andermans fiets

De Canadese triatlete Kristen Johnson werd gediskwaliceerd tijdens de Ironman 70.3 in Syracuse, omdat ze sjoemelde met de fiets van concurrente Sharon Schmidt-Mongrain, terwijl de fietsen op de wedstrijdochtend in de wisselzone stonden. (Dit is het gebied waar de tassen en fietsen van de atleten staan en waar de wissels plaatsvinden.)

Beide dames behooren tot de favorieten in hun categorie en hun fietsen hingen daarom op hetzelfde rek. Toen voormalig profrenster Schmidt-Morgan weg ging voor een warming-up, zag haar echtgenoot hoe Johnson lucht liet weglopen uit de banden van de fiets van haar belangrijkste tegenstreefster.

Christian Mongrain is een getuige-deskundige van beroep, dus toen hij Johnson bezig zag bij de fiets van zijn vrouw (en het bijpassende psssssssh geluid hoorde) wist hij genoeg.

‘Ik schreeuwde alles wat ik kon bedenken naar haar,’ zei hij. ‘Dat ze een valsspeler was, dat ze lucht liet weglopen uit Sharons fiets.’ Vermoedelijk waren er ook wat scheldwoorden tussendoor gevlochten. Hij vertelde dat Johnson het excuus gebruikte dat de fiets van haar vriend was, maar het kaderplaatje met het startnummer op de fiets zei genoeg. Mongrain vertelt dat ze vervolgens weer probeerde om de banden op te pompen, maar hij zei haar dat ze van de fiets af moest blijven. Officials lieten hem vervolgens naar binnen om snel de banden weer op de juiste spanning te zetten en toen hij de pomp op de banden zette, bleek de druk nog geen 3 bar te zijn.

Als voormalig fysiotherapeut en voormalig wielrenner, werd Mongrain enorm kwaad vanwege het gevaar waar zijn vrouw aan blootgesteld zou zijn als ze met zulke zachte banden was begonnen aan de wedstrijd. ‘Ze [zijn vrouw] begon te lachen toen ik haar vertelde dat iemand haar banden leeg had laten lopen. Ze geloofde me eerst niet.’

Slowtwitch, de officiële tijdregistratie van alle Ironmanwedstrijden in Noord Amerika, bevestigde inderdaad dat het gesjoemel had plaatsgevonden en dat dit de reden was om Johnson te diskwalificeren. Ze mocht de wedstrijd nog starten, maar werd achteraf gediskwalificeerd – Mongrain hoorde tijdens de wedstrijd dat de officials het voorval in onderzoek hadden, maar nog geen uitspraak zouden doen voor het einde van de wedstrijd.

Op het forum van Slowtwitch werden veel meningen gedeeld over het voorval en wat er met Johnson zou moeten gebeuren: Veel mensen vonden dat ze levenslang geschorst zou moeten worden. ‘Dit is erger dan doping of het afsnijden van het parcours, wat mij betreft. Dit is direct iets kwaadaardig toebrengen aan een tegenstander. WTC zou haar moeten schorsen voor een hele, hele lange periode,’ zo schreef iemand op het forum.

Iemand anders reageerde bevestigend: ‘Ik kan dit niet geloven – het is één ding om doping te nemen om jezelf te verbeteren, maar het saboteren van je tegenstander is van een heel ander niveau, ook op het gebied van veiligheid. Wat als niemand het had gezien en de deelneemster was met de fiets gestart en gevallen? Ik zou hier een officiële juridische aanklacht over indienen.’

Volgens Triathon Canada heeft Johnson in het verleden problemen gehad buiten haar sport. Ze stuurde zelf een bericht aan Slowtwitch met de volgende boodschap: ‘Ik stond onder enorme druk om te presteren en ik maakte een enorm verkeerde beslissing, waar ik nu ontzettende spijt van heb. Ik weet niet waarom ik het deed en ik kan ook nog steeds niet geloven dat ik dit gedaan heb,’ zo schreef ze. ‘Ik ben geen verschrikkelijk persoon, ik ben iemand die impulsieve, slechte beslissingen neemt en ik weet dat ik hier hulp voor nodig heb.’

Tekst: Molly Hurford
Vertaling: Sander Jansen
Foto: Getty

Tags: