De Tour van 2018 is nog niet eens gestart. De renners zijn vandaag begonnen aan de Tour Down Under en daar heeft Greipel de eerste etappe gepakt.

Maar vandaag maakte de ASO, de organisator van de Tour de France bekend dat Brussel in 2019 het Grand Depart krijgt toebedeeld. Het moet een eerbetoon worden aan vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx. Naar verluid liggen De Kannibaal en de ASO met elkaar in de clinch, waardoor Merckx zelfs uit de organisatie van de Ronde van Oman is gestapt, maar dat mag de pret niet drukken.

Om het Vlaamse eerbetoon aan de koers compleet te maken is De Muur (van Geraardsbergen natuurlijk) opgenomen in het parcours. Het zal naar alle waarschijnlijkheid geen scherprechter zijn, want de passage van dit mythische obstakel waar een hoop kasseien tegenaan gegooid is, ligt al aan het begin van het parcours voor die dag. Maar spektakel belooft het ongeacht. We zijn wel nog even benieuwd hoe ze de volledige karavaan over dit smalle weggetje leiden, maar daar verzinnen ze vast iets op. Waarschijnlijk een omweg voor de stoet met reclamevoertuigen.

De tweede dag staat er een ploegentijdrit van 28 kilometer op het programma.

Maar goed, eerst maar eens zien hoe Froome van zijn salbutamol-kwestie afkomt én wat de Tour van 2018 ons te brengen heeft.

Tekst: Thomas Zijlma
Foto: Getty