De reserveband in je zadeltasje kan je redder in nood zijn tijdens een fietsrit, maar het zou zonde zijn als je de lekke band vervangt en erachter komt dat die reserve ook niet meer goed is. Zorg ervoor dat de binnenbanden van je fiets goed blijven door de volgende veelgemaakte fouten te vermijden.

1. Je bewaart een band te lang in je zadeltasje

Misschien heb je het geluk dat je al lang geen lekke band meer hebt gehad. Als dat zo is, is je reserveband in je zadeltas misschien aan vervanging toe. Het langere tijd bewaren van een binnenband in een zadeltas kan ervoor zorgen dat ze poreus worden en er scheurtjes in komen op plaatsen waar ze dubbelgevouwen zijn. De band kan ook kapot gaan door andere spullen die je in je zadeltasje hebt gepropt. Haal de reserveband daarom regelmatig uit je tasje om scheuren te voorkomen. Bij twijfel kun je ze oppompen om te kijken of ze nog heel zijn.

Gooi je oude binnenband trouwens niet gewoon weg, maar laat hem recyclen!

2. Je rolt je reserveband op zónder ventieldopje

Dit is vooral belangrijk bij een Frans ventiel, ook wel Prestaventiel, die behoorlijk puntig is. Zorg ervoor dat het ventiel is afgedopt wanneer je de band opvouwt, zodat het ventiel geen gat in de band kan maken. Maar ook als je een Schraderventiel hebt, is het niet onverstandig om deze met ventieldopje op te vouwen.

3. Je gebruikt rubberen elastiekjes om de band bij elkaar te houden

Na een tijdje kunnen rubberen elastiekjes versmelten met het rubber van de band. Zodra je het elastiekje los wil trekken, trek je een gat in de band.

4. Je bergt je band op naast een warmtebron

Warmte maakt rubber bros en minder elastisch. Als je voorlopig niet van plan bent je banden te gebruiken, zorg er dan in ieder geval voor dat je ze uit de buurt van direct zonlicht of een verwarming houdt.