Leren om je fiets goed te onderhouden is een interessant (en geld besparend) deel van het fietser-zijn. Soms zijn de tips die je worden verteld echter niet helemaal wat een professionele mechanieker zou adviseren. We spraken met een aantal mechaniekers om te ontdekken wat de meest voorkomende slechte adviezen zijn die ze vaak horen en zien. Hier vind je zes onderhouds- en reparatietips die je ten onrechte worden verteld – en wat je in de plaats daarvan beter kunt doen. Want fabels over onderhoud aan je fiets worden al genoegd verteld.

Je moet altijd een momentsleutel gebruiken

We beginnen met een lastige. Ja, alle mechaniekers adviseren om een momentsleutel te gebruiken wanneer je een bout moet aandraaien. Dat is vooral heel belangrijk als je te maken hebt met carbon en andere lichtgewicht onderdelen. Maar betekent dit dat je een zakkende zadelpen niet met een multitool mag aandraaien tijdens een rit? Of je favoriete inbussleutel gebruiken om je remmen af te stellen? Natuurlijk niet, vooral als je met aluminium of stalen onderdelen te maken hebt. Mechaniekers gebruiken niet voor niets al tientallen jaren standaard sleutels. Gebruik gewoon je gezond verstand en draai alles niet te vast. Ons advies: koop een betrouwbare momentsleutel en gebruik deze wanneer mogelijk, maar gooi die normale inbussleutel niet weg.

Fietsen die je online bestelt zijn klaar om mee weg te rijden

Wanneer je een fiets online koopt, in plaats van bij een fietsenwinkel, zal deze grotendeels compleet afgeleverd worden. Maar afhankelijk van het merk, moet je waarschijnlijk wel nog wat werk verzetten. De wielen moeten wellicht worden gemonteerd, het stuur moet recht worden gezet en de remmen moeten worden afgesteld. Andere moeilijker te detecteren problemen kunnen zijn ontstaan tijdens de assemblage of verzending door de fabriek. Het is daarom een goed idee om je fiets te laten checken door een goede mechanieker, voordat je de weg op gaat (of betaal wat extra om hem te laten opbouwen door een professional - Canyon biedt dit zelfs als een extra optie aan als je bij hen een fiets online koopt).

Je moet je fiets na elke rit wassen

Niet alleen is dit een slechte tip, het is ook nog eens heel onpraktisch. Je moet je fiets, met name de bewegende delen, vrij van vuil houden, maar dat betekent niet dat je na elke rit de tuinslang moet pakken. Als het gewoon een mooi-weer-ritje over asfalt was, dan is even snel een doek langs je ketting halen voldoende, om te voorkomen dat het stof zich daar ophoopt. Natte ritjes betekenen iets meer werk, maar als er niet veel modder op je fiets is blijven zitten, kun je gewoon de ketting afvegen en opnieuw smeren. Verder is het verstandig om een racefiets maandelijks goed schoon te maken (of elke 20 tot 25 ritten), een mountainbike of cross-fiets nog wat vaker. En als het echt een smerige rit was, moet je elk type fiets gewoon direct schoonmaken. Dus leer van deze 7 dingen die je moet doen na een regenrit

Was je fiets nooit met een hogedrukreiniger

Het gebruik van een hogedrukreiniger is zeker een snelle manier om vuil en modder weg te spuiten, vooral na een modderige mountainbike- of veldrit. De hele hoge druk kan echter meer kwaad dan goed doen: het kan smeermiddel van lagerafdichtingen en componenten verwijderen, waardoor je onderdelen na verloop van tijd droog en piepend worden. Toch betekent dat niet dat je een hogedrukreiniger moet vermijden. Zorg ervoor dat je ofwel van boven, ofwel van onderaf spuit, in plaats van direct vanaf de zijkant - dit verkleint de kans dat het water in je bottom bracket of wielnaven zal binnendringen.

Je hebt een fietsspecifieke ontvetter nodig

Er zijn tientallen hoogwaardige fietsspecifieke ontvetters die je kunt gebruiken om een ketting en andere vieze onderdelen schoon te maken - sommige zijn ook nog milieuvriendelijk. Maar het is echt niet de enige optie. Ouderwets afwasmiddel in een emmer met warm water doet het werk bijna net zo goed. Zorg er trouwens wel voor dat je geen auto-ontvetter gebruikt - ze kunnen rubberafdichtingen en mogelijk zelfs de lak op je fiets beschadigen.

'Als het niet kapot is, hoef je het ook niet te repareren'

Deze eeuwenoude wijsheid geldt niet voor fietsen. Wacht niet tot er iets kapot gaat aan je fiets. Regelmatig schoonmaken en onderhoud helpen een probleem te signaleren voordat het catastrofaal wordt en zal je ook helpen om de levensduur van veel componenten op je fiets te verlengen. Dat bespaart je op de lange termijn weer tijd en geld.

Heb je piepende schijfremmen op je fiets? Vermijd dan altijd deze 5 meest gemaakte fouten bij schijfremmen en gebruik onze simpele 4 stappen om je fiets schoon te maken.

preview for Wat is een...?
BICYCLING'S FAVORIETE SMEERMIDDELEN
smeermiddel, cyclon
Cyclon - Wet lube

BESTELLEN

Bol.com
smeermiddel
Morgan Blue - Wax
Bol.com
smeermiddel
Muc-off - Dry Lube
Bol.com
smeermiddel
Bike7 - Quick Dry
Bol.com