Officieel is de winter dan wel voorbij, het weer staat nog lang niet altijd toe om lekker buiten te gaan fietsen. Laat staan ’s avonds na het eten, als de kinderen op bed liggen en je eindelijk nog even wat tijd aan jezelf (en je conditie) kunt besteden. Daarvoor blijf je vaak toch aangewezen op een indoortrainer, zeker als je eigenlijk niet meer dan een uurtje te besteden hebt. Want laten we wel wezen, een uurtje buiten fietsen is toch wel veel gedoe. Voordeel van de indoortrainer is dat je direct na het opstappen aan je training kunt beginnen en na een uur echt voldaan en met een serieus goede training achter de kiezen op de bank kunt ploffen.

Na diverse reviews over de hoogwaardige – en daarmee prijzige – smart trainers op de markt, zoals de Tacx Neo, Wahoo KICKR en Cycleops Hammer, is het ook wel eens tijd om een wat betaalbaardere trainer te testen. Daar komt de BKool Smart Pro 2 trainer om de hoek kijken. Geen direct drive trainer, maar eentje waarbij je achterband nog op de weerstandsrol wordt geplaatst. Deze Spaanse machine heeft een adviesprijs van € 579, maar is bij diverse winkels een stuk scherper geprijsd. Voor minder dan € 400 is hij soms al verkrijgbaar. Wij konden de Smart Pro 2 een aantal weken testen, om te ervaren of je ondanks de lagere prijs toch een hoogwaardig product tot je beschikking hebt.

De installatie

Eerst maar even de installatie. Daar kunnen we kort over zijn: die is heel eenvoudig! De hardware laat zich makkelijk installeren, want komt al bijna gereed uit de doos. Even in elkaar zetten en stekker in het stopcontact en je bent klaar. Ook de installatie van de software is eenvoudig en via Bluetooth of ANT+, waarvoor heel luxe een ANT+ dongel wordt meegeleverd, maak je verbinding met smartphone, laptop of tablet. Vervolgens kan je kiezen uit alle soorten software die tegenwoordig op de markt zijn, want de BKool laat zich net zo makkelijk aansturen via Zwift of TrainerRoad, als met de eigen BKool Simulator. Voordeel van de laatste is wel dat je bij aanschaf van de Smart Pro 2 de Simulator software drie maanden gratis kunt proberen. Daar hebben we dus maar even gebruik van gemaakt.

Zodra je fiets op de trainer is geplaatst, valt op dat je achterwiel eigenlijk ‘vrij’ op de weerstandsrol leunt. Je gaat er dus eigenlijk gewoon op zitten, wat logischerwijs een realistisch rolweerstands-gevoel geeft. Verder is de trainer redelijk robuust, ondanks zijn beperkte gewicht van 11,5 kg. Dankzij de uitschuifbare poten kan je nog wat extra stabiliteit creëren, wat wel prettig is. Desondanks blijft het lastig om in volle sprint te gaan op zo’n apparaat, want zo stabiel als de zwaardere Neo of Kickr is hij niet.

De fietservaring

Yellow, Floor, Flooring, Asphalt, Exercise machine, Exercise equipment, Tile, Wheel, Vehicle, pinterest
FOTO: BKOOL

Eenmaal fietsend op de Smart Pro 2, wordt vooral duidelijk dat het met het realisme wel goed zit. Natuurlijk niet zoveel als bij een direct drive trainer, maar voor dit type trainer waarbij je achterband de weerstand verwerkt, voelt het goed aan. Doorslippen van de band is – ondanks het maximale stijgingspercentage van 20% dat gesimuleerd kan worden – niet iets wat we ervaren hebben. Overigens is het simuleren van 20% stijging voor niemand leuk, maar dat geheel terzijde. Ook de maximale 1.200 Watt weerstand is niet leuk om te simuleren, maar zou je wellicht in een sprintje nog wel kunnen aantikken. Desondanks is 1.200 Watt echt ruim voldoende voor de meeste fietsers.

Het geluid

Het geproduceerde geluid van een smart trainer: het blijft toch voor veel mensen een dingetje. Zeker als je in de woonkamer zit en er nog andere gezinsleden in de buurt zijn. Wat dat betreft is het simpel: storend zal het voor anderen altijd zijn, welke trainer je ook gebruikt. Voor jezelf echter, maakt het allemaal niet zoveel uit. Tegenwoordig zijn de meeste trainers echt prima als het om geluidsniveau gaat, zo ook de BKool. Hij kan niet tippen aan een direct drive trainer, maar vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Tacx Bushido ontlopen ze elkaar eigenlijk nauwelijks. Het enige wat opviel was de hoeveelheid geluid bij een simulatie van een afdaling – en daarmee hogere virtuele snelheid – die was behoorlijk. Maar zolang je met een snelheid van ronde de 30 km/u fietst is het geluidsniveau heel beperkt.

De software

Kort nog even iets over de BKool Simulator software – hoewel we hier vooral willen focussen op het hardware product. Aangezien je deze software er drie maanden gratis bij krijgt, is het zeker een aanrader om deze te gaan gebruiken. Dankzij het gebruik van bestaande parcoursen in een virtuele wereld, zijn er werkelijk duizenden routes, bekende cols en eigen gemaakte parcoursen te rijden. De enorme keuze is daarmee een groot pluspunt. Wel blijft het virtueel, dus stel je niet te veel voor van mooie uitzichten of leuke dorpjes. Je ziet vooral jezelf op een fiets zitten, passeert eens wat publiek en een paar huizen en rijdt door wat bos. Het weer kan virtueel ook een rol spelen, wat natuurlijk best grappig is. Daarnaast kan je fietsen op een velodrome of meedoen aan multiplayer-races en zo de strijd met anderen aangaan.

Bicycle, Cycling, Cycle sport, Bicycle accessory, Vehicle, Bicycle wheel, Bicycle frame, Recreation, Road bicycle, Bicycle handlebar, pinterest
FOTO: BKOOL

De conclusie

De BKool Smart Pro 2 trainer is wat ons betreft een trainer met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De realistische simulatie doet wat hij belooft en laat je trainen op een voor jou geschikte manier. Dankzij de zeer eenvoudige installatie en doordat het niet nodig is om de trainer tussendoor te kalibreren, kan je binnen no time op de fiets zitten. Echt een pluspunt als je maar even een uurtje hebt. Wil je echt een superhoogwaardige trainer waar het realisme vanaf spat en je meerdere keren per week je sprinttraining op kunt doen? Kies dan voor een high end model. Maar voor alle andere doeleinden is de BKool Smart Pro 2 een uitstekende keuze die je optimaal voorbereid aan het buitenseizoen kan laten beginnen.

Tekst: Sander Jansen
Foto: BKool