In de Tour de France, en in vele andere wielerwedstrijden worden beklimmingen aangeduid met een categorie. De 1ste, 2de, 3de en 4de categorie. En voor als het alle perken te buiten gaat, de buitencategorie, ook wel hors categorie genoemd in het Frans.

Ook vandaag stonden er flink wat beklimmingen op het programma: één keer 2de, twee keer 3de en twee keer 4de categorie.

De categorieën

We geven je hier een heldere en korte uitleg van deze 5 categorieën. Ten eerste kijkt dat makkelijker naar de etappes en ten tweede geeft het je een beter idee van de ontberingen die de renners moeten doorstaan.

  • 4de categorie: beklimmingen van minder dan 5 km. (Vaak een stuk korter) en met een stijgingspercentage van minder dan 5 procent.
  • 3de categorie: een klim van ongeveer 5 km met een stijgingspercentage van gemiddeld 5 procent
  • 2de categorie: de klim is ongeveer 5 km lang en stijgt gemiddeld met een percentage van 8.
  • 1ste categorie: beklimmingen van 12 tot 20 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6 procent.
  • Buitencategorie: deze beklimming gaan minimaal 1000 meter de lucht in tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent of meer.

Let op: de Tour de France geeft dit echter niet op als harde regels. In 2006 bijvoorbeeld was de finish op de Cauberg. Een kort maar steil klimmetje. Wel een stuk korter dan 5 kilometer, maar toch kenden ze hier een 3de categorie aan toe. Vaak wordt dit gedaan als een dergelijke klim aan het eind van een etappe zit of om het klassement van de bollentrui interessant te houden. Hoe hoger de categorie, hoe meer punten er namelijk zijn te verdienen voor de bolletjestrui.

Nog even om je geheugen op te frissen. De Van Brienenoordbrug – waar vaak file staat – heeft 22 hoogtemeter, een gemiddeld stijgingspercentage van 2,2 procent en een lengte van 1020 meter. De Alpe d’Huez op haar beurt kent een afstand van 13,2 kilometer, gaat 1061 meter de hoogte in en stijgt daarmee gemiddeld 7,9 procent. Zo komt de Van Brienenoordbrug niet in aanmerking voor een categorie en zo komt Alpe d’Huez in de categorie waar alleen naar adem happen nog mogelijk is: de buitencategorie.