Welke sportdrank is het beste? Er is helaas geen juist antwoord. Slechts individuele voorkeuren. Wat lekker smaakt en goed werkt voor de een, zorgt voor buikpijn bij de ander. Dus wat doe je? Testen, testen en nog eens testen tot je het juiste brouwsel vindt voor jou en je prestatiebehoeftes.

Om je op weg te helpen, hebben we wat tips verzameld die jou helpen op weg naar die ontdekking. En bedenk je altijd dat drinken en je vochthuishouding op pijl houden één van de allerbelangrijkste dingen is tijden het fietsen. Om je een beetje bang te maken: Als je 1 procent van je lichaamsgewicht verliest aan vocht, verlies je 10 procent aan prestatievermogen! Bij 3 procent afname zijn verregaande verschijnselen van uitputting waarneembaar. En als het vochtverlies meer dan 6 procent is liggen spasmen, totale uitputting en zelfs coma op de loer. Drinken dus!

Volg het volgende protocol: Als je de tijd hebt, is het het beste om je testsessies uit te spreiden met een week ertussen. Zorg ook dat je elke keer dezelfde dingen doet in de aanloop naar je test. Dat betekent dus dat je hetzelfde eten, evenveel slaapt en dezelfde pre-hydratatieroutine aanhoudt. Je kan ook het beste elke test op hetzelfde tijdstip doen. Tot slot is het belangrijk dat je calorie-inname overeenkomt. Dus als een drank een eten-in-een-flesje product is en de volgende alleen ter hydratie, compenseer dat verschil dan door het eten van energietabletten, gels of wat er verder in je achterzakken past. (Zorg er wel voor dat je het eten hebt getest, zodat je weet dat je buik er niet van streek door raakt.)

Doe een gelijke inspanning: Wanneer het tijd is voor je testrit, of dat nu een klim of een vlakke tijdrit is, zorg er in ieder geval voor dat je iedere keer dezelfde koers/route rijdt. Neem tijdens de test belangrijke gegevens op zoals hartslag en eventueel geleverd vermogen, evenals meer subjectieve gegevens zoals hoe je buik en benen voelden. Doe dit bijvoorbeeld door een 10-punt schaal te hanteren waarbij 1 verschrikkelijk slecht is en 10 helemaal fantastisch. Analyseer deze informatie wanneer je je eindoordeel velt.

Vertrouw op je intuïtie: Het allerlaatste wat een hydraterend product zou moeten doen, is je een rotgevoel geven. Maar zoals iedere ervaren wielrenner je kan vertellen, zijn er producten die de test simpelweg niet doorstaan. Als je iets al niet zou gebruiken terwijl je thuis rondhangt, is de kans klein dat het op een lange fietsrit wel werkt. Inspanning kan voor stress zorgen in je maagdarmstelsel. Als een bepaalde drank je maag al in de knoop legt zonder inspanning, dan is het onwaarschijnlijk dat datzelfde product je een goed gevoel geeft tijdens de volgende race.

De dag erna: Naast het bijhouden van je dag-van-de-test gegevens moet je ook in de gaten houden hoe je herstelt. Had je na het rijden last van je buik? Sliep je goed? Dit zijn factoren die ook meespelen voor je eindoordeel over een sportdrank.

Check de weegschaal: Weeg jezelf voor en na elke rit. Als een product voor jou goed werkt, dan betekent dat meestal dat je meer dronk en dus niet zoveel gewicht hebt verloren door vochtverlies. Dit is een extreem belangrijke variabele, omdat het een verbetering in hydratie (of een vermindering van dehydratie) laat zien, wat vrijwel altijd een betere prestatie betekent.

Tekst: Jason Summer
Vertaling: Lysanne Wilkens