1. Sta jezelf toe om het te verprutsen

Fietsen kan een hoge mate van perfectionisme en het nemen van risico’s vragen. Dat is een moeilijke combi: één verkeerde inschatting en een jaar lang trainen is voor niks geweest. Maar als je jezelf niet toestaat om fouten te maken, zul je het nooit redden, zegt Bertine. Ze voegt eraan toe: 'Je moet je realiseren dat fouten maken deel uitmaakt van de reis.' Neem die risico's en pak de kansen die je nodig hebt om jezelf te verbeteren, maar maak ook tijd om te reflecteren en zo te leren van je gemaakte fouten.

2. Focus op wat belangrijk is

Bertine volgt een dagelijkse routine. Ze fietst in de ochtend. Daarna schrijft ze, omdat haar lichaam dan nog steeds bruist van de endorfines. Ze spaart de boodschappen en andere vervelende klusjes op voor de middag, als ze moe is en minder productief. En ze is gedisciplineerd en gedreven om zichzelf te concentreren op de dingen waar ze het meest van houdt (fietsen, schrijven en tijd doorbrengen met familie en vrienden), en andere, minder leuke dingen zoveel mogelijk te mijden.

3. Oefen met afzien en wees dankbaar

Wacht niet tot het moment van de waarheid om er achter te komen hoe goed je bent. Bertine pusht zichzelf tijdens trainingen voorbij haar grenzen, zodat ze op een wedstrijddag inzicht heeft in haar eigen pijngrens. En wanneer ze echt zwaar aan het afzien is, denkt ze na over waarom ze het geluk heeft om op dat moment te kúnnen afzien. 'Vroeg in mijn carrière deed ik mee aan de Vuelta Ciclista a El Salvador. Het was zeven dagen volle bak rijden in een land waar het continu 40 graden was. Ik weet nog dat ik dacht: dit is echt heel zwaar, maar hoeveel geluk heb ik om hier te kunnen strijden tegen de beste van de wereld?'

4. Geloof in je doel

Toen Bertine Half the Road maakte, een documentaire over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het professionele wielrennen, ontdekte ze dat het vertoond krijgen van een film op filmfestivals, net zoiets is als het inloten voor een studie geneeskunde: iedereen wil op dezelfde grote festivals worden getoond en de plekken zijn schaars. Maar Bertine was té overtuigd van de waarde van haar project om er ooit aan te kunnen denken om op te geven. Wanneer je een gebrek aan motivatie hebt, bedenk je dan waarom je ook alweer doet wat je aan het doen bent.

5. Vraag om hulp

Tijdens haar dieptepunten probeerde Bertine op te krabbelen door hulp te zoeken - soms bij vrienden, familie en coaches, soms bij professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Als je het gevoel hebt dat je moet lossen – figuurlijk dan – is het geen schande om iemand te vragen je een zetje in de rug te geven.

Tekst: AC Shilton
Vertaling: Sander Jansen
Foto: Thomas Zijlma