Gewicht, tja, het is altijd een ding voor wielrenners en mtb'ers die een stapje meer willen. Overigens is het ook voor niet-fietsers een heet hangijzer. Want velen van ons zouden graag iets minder wegen. Toch?

Neem Christopher Froome en André Greipel, twee tegenpolen als het gaat om postuur. Beiden doen hun uiterste best om een ideaal gewicht te behalen. Let op: voor het geen waar zij goed in zijn! Gewicht zegt in die zin niet meteen of je dik of dun bent.

Als je een of meer van de onderstaande beschrijvingen bij jou past, kun je de stappen hieronder gebruiken om een ideaal streefgewicht voor jouw lengte en lichaamsgewicht te bepalen. We houden het hierbij overigens natuurlijk wel bij de fietsers onder ons, dus:

  • Je rijdt een paar keer per week, voornamelijk recreatief.
  • Je reed altijd, en deed misschien zelfs wedstrijden, maar werk, gezin en andere verantwoordelijkheden hebben je gedwongen te minderen.
  • Je weet dat je wat gewicht moet verliezen voordat je kunt denken aan het verbeteren van je fietsprestaties.

Of je een gezond gewicht hebt, kun je berekenen met de Body Mass Index (BMI). Dit geeft de verhouding tussen je lengte en gewicht weer en geeft een ruwe indicatie wat betreft een gezond lichaamsgewicht. Een gezond BMI zit tussen de 18,5 en 25. Een lager getal betekent ondergewicht, bij een getal boven de 25 is er sprake van overgewicht.

Je BMI bereken je door je gewicht (in kilogram) te delen door je lengte (in meter) in het kwadraat. Bijvoorbeeld: een man van 1.90 meter met een gewicht van 95 kilo heeft een BMI van 95/(1.90x1.90) = 25,7.

Om gezond te leven moet je basisstreefgewicht zich dus ergens tussen een BMI van 18,5 en 25 bevinden. Bepaal nu voor jezelf wat binnen deze marge haalbaar en wenselijk is.

Maar BMI op zich is niet alles, want ook je lichaamsbouw zegt iets over je gewicht en de mogelijkheden die je op de fiets hebt. dus bereken nu ook je lichaamsbouw. Want net zoals fietsen voorkomen in de maten small, medium en large, doen de verschillende soorten lichaamsbouw dat ook. Je lichaamsbouw kun je bepalen aan de hand van je polsomtrek in verhouding tot je lengte. Gebruik hiervoor een meetlint om je pols in centimeters te meten op het breedste punt en bepaal je lichaamsbouw daarna aan de hand van onderstaande tabel.

Match je polsomtrek met je lengte:

MannenVrouwen
>165 cm157 – 165 cm
14 - 16,5 cm<15,3 cmSmall
16,5 – 19 cm15,3 – 15,8 cmMedium
> 19 cm> 15,8 cmLarge

*Vrouwen variëren meer in lengte en lichaamsbouw dan mannen en hebben daarom meer mogelijkheden in deze tabel.

Op basis van deze tabel kun je bepalen of je lichaamsbouw small, medium of large is. Om nu, afhankelijk van je bouw en BMI te bepalen wat een reëel gewicht is om naar te streven, ga je uit van het volgende:

  • Small: Trek 10% af van je basis streefgewicht
  • Medium: Behoud je basis streefgewicht
  • Large: Voeg 10% toe aan je basis streefgewicht

Dit getal is je aangepaste streefgewicht, waarin ook je lichaamsbouw is meegenomen. Deze standaard formules voor het berekenen van je lichaamsgewicht zijn gebaseerd op gemiddelden, wat betekent dat het resultaat niet voor iedereen altijd op zal gaan.

Tekst: Selene Yeager