Is een training voor jou pas compleet als je daarna met een biertje op de bank kunt ploffen? Dan moet je dat zeker blijven doen. Als je wilt weten of het ook goed voor je is, dan kunnen we duidelijk zijn: Dat is het zeker niet. We bieden je wel een alternatief. Iets dat je wél gaat helpen in je training.

Een klein beetje alcohol is toch gezond?

Denk jij nog steeds dat een klein beetje alcohol drinken beter voor je is dan helemaal niet drinken? Let dan even extra op. De nadelen van drank wegen aanzienlijk zwaarder dan de mogelijke voordelen. En het idee dat alcohol goed zou zijn voor je hart? Stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten doen veel meer voor een gezond hart. Zonder de bijkomende risico’s.

Bovendien, het drinken van alcohol lijkt vooral gunstig voor vrouwen van 55 jaar en ouder. En dan alleen bij minder dan 5 eenheden per week. Voor het merendeel van de mensen geldt: elk glas alcohol geeft je een hoger risico op hart- en vaatziekten, een grotere kans op verschillende vormen van kanker en draagt bij aan overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes.

Het enige (zeker niet onbelangrijke) gunstige effect van alcohol is dat het ontspannend werkt. Ontspanning kan betekenen dat we ons gelukkiger voelen. En geluk is ook gezond. Dus OK: alcohol is een klein beetje goed voor je. Maar we hebben net gefietst, dus we zijn al gelukkig toch?

Alcohol doet je trainingseffect teniet

Je bent net flink stuk gegaan tijdens je High Intensity Interval Training. Nu gaat je lijf hard aan de slag. Tijdens de training ontstaan er namelijk ontstekingsprocessen. Door deze op te ruimen word je lichaam sterker, sneller en fitter. En ben jij weer klaar voor je volgende training. Alcohol zit dit proces van afzien>herstellen>beter worden flink in de weg. Wat er in je lichaam gebeurt als je alcohol drinkt na een zware rit, lees je hier meer over.

Alcohol wordt door ons lijf gezien als een vergif dat zo snel mogelijk moeten worden opgeruimd (deels de reden waarom je veel moet plassen als je hebt gedronken). Het wegwerken van de alcohol krijgt prioriteit boven het aanvoeren van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen naar en van je spieren. Met andere woorden: drink je alcohol direct na een goede training dan staat dat je trainingseffect in de weg.

Wat kan je dan beter wel drinken? Dit is het beste om te drinken na een training.

Daar gaat je testosteron

Testosteron is het hormoon dat zorgt dat mannen als eerste bij het plaatsnaambordje willen zijn. Het hormoon dat zorgt dat we spiermassa aanmaken na training en het hormoon dat ervoor zorgt dat mannen libido hebben.

Alcohol remt niet alleen de productie van testosteron, het zorgt ook nog eens voor minder serotonine (waardoor we agressiever worden), voor meer cortisol (we worden gestrester) en voor minder groeihormoon (lees: en dus minder spieropbouw). Bijna al deze hormonen zijn ook betrokken bij het herstel van je spieren na inspanning. Hoe meer alcohol, hoe groter al deze effecten. Een binge-drink na je training….veel erger kan het niet.

Lees ook: Wanneer moet je stoppen met het drinken van alcohol voor een belangrijke rit?

Het smaakvolle alternatief: alcoholvrij of alcoholarm bier

Wil je wel genieten van de lekkere smaak van bier na je training? Kies dan voor alcoholvrij, of alcoholarm bier. Deze varianten zouden zelfs bijdragen aan goed herstel. Bier bevat namelijk elektrolyten (stoffen die je verliest door te zweten) en polyfenolen (stoffen die bijdragen aan goed herstel). Door het vocht worden deze stoffen bovendien nog eens extra goed opgenomen. En tegenwoordig zijn er heel veel lekkere alcoholvrij bieren te vinden op de biermarkt.