Ken je dat brandende gevoel nadat je tien minuten aan het klimmen bent? Het zou er niet moeten zijn. Dat zijn je benen die je vertellen dat je te vroeg te veel hebt gegeven. Als je niet oppast, bereik je de top niet eens zonder afstappen. De grootste fout die fietsers maken bij beklimmingen is dat ze te vroeg in het zuur gaan, zelfs als ze dat niet van plan waren, omdat ze fris zitten en de hartslag laag is.

Maar wanneer je de intensiteit verhoogt, duurt het niet lang voordat je meer lactaat aanmaakt dan je kunt verwerken. En zodra je over die drempel heen bent, is het moeilijk om te herstellen als je nog steeds tegen de zwaartekracht vecht. Dus schakel je terug naar een slakkengang – en dat is niet best. Fiets iedere klim sneller en leuker op met deze 5 tips.

1. Gebruik je versnellingen

Dat lijkt voor de hand liggend, maar toch zijn er veel fietsers die zich met een zware versnelling omhoog werken dankzij dat frisse gevoel. Als je in een monsterversnelling rijdt, moeten je benen de snelle spiervezels gebruiken, die veel meer energie verbruiken dan de langzame vezels, veel lactaat produceren en sneller vermoeid raken. Kies voor een versnelling waarop je tenminste 70 omwentelingen per minuut kunt maken en blijf wisselen om je cadans op die frequentie te houden.

2. Betrek je romp bij het fietsen

Je bereikt sneller de top en kunt vermoeidheid langer op afstand houden als je bergen beklimt met meer dan alleen je benen. Buig je ellebogen, strek je rug, verlaag je bovenlichaam en gebruik je romp om meer kracht aan je pedaalslag te geven, zonder dat je benen omkomen in lactaat. Ga ook goed voorbereid naar de bergen en doe aan core stability training of volg ons complete 'Krachttraining voor Wielrenners' trainingsschema.

3. Blijf in het zadel zitten als je klimt

Staan om je benen te strekken, zodat je meer kracht kunt zetten op een steile helling is goed. Maar het zorgt er ook voor dat je hartslag omhoog gaat en je zo’n 10 procent meer energie verbruikt, dus gebruik de staande houding spaarzaam.

4. Wissel regelmatig van positie

Houd je klimspieren frisser door posities in het zadel te wisselen. Als je de verzuring in je bovenbenen voelt lopen, kun je verder naar achter in het zadel gaan zitten om meer kracht uit je bilspieren te halen.

Denk er wel aan dat je een goede bike fitting hebt gedaan, zodat je pijn in je onderrug kunt voorkomen.

preview for Alles wat je moet weten over bikefitting

5. Zeg iets tijdens het klimmen

Probeer rond je omslagpunt te klimmen, de maximale snelheid die je gedurende langere tijd kunt volhouden. Dat is ongeveer 7 tot 8 op een schaal van 1 tot 10 qua inspanning. De beste manier om erachter te komen of je in de buurt zit, is je mond opendoen en wat te zeggen. Als je kunt praten met korte zinnen, maar geen lange monologen, zit je goed. Als je naar adem moet happen, ga je te hard. Bewaar dat voor het eind.