Het is soms moeilijk te zeggen - de teams in het peloton hebben vaak verschillende redenen om de achtervolging in te zetten, de kopgroep te laten gaan of zelfs bijna stil te gaan staan, zegt Tom Southam, ploegleider bij EF Pro Cycling.

Lees ook: Alle etappes van de Giro d'Italia 2023

Maar je kunt wel een goede inschatting maken: de wet van Chapatte (vernoemd naar voormalig profrenner en tv-presentator Robert Chapatte) stelt dat een ontsnapte renner 60 seconden voorsprong nodig heeft voor elke 10 kilometer die nog rest tot de finish. De wet klopt niet altijd, maar die onzekerheid maakt wielrennen nou juist zo leuk.

Steeds vaker zien we dat ontsnappingen meer gaan om het 'in de kijker rijden', dan dat er met het mes tussen de tanden gestreden wordt om elke meter. Ook wordt de finale steeds vaker uitgevochten in de laatste 30 tot 50 kilometer waarbij velen van de kleppers nog krachten hebben om mee te smijten.

Lees ook: Bereid je voor op de Tour met de Bicycling Tour de France Special - Dit lees je in het magazine

In het 'moderne wielrennen', waar de kleppers als Mathieu van der Poel en Wout Van Aert strijden om de winst, is het niet meer zo normaal dat er een 'saaie' ontsnapping wegrijdt. Deze heren zijn absolute wereldtop en verassen ons steeds met de prestaties die ze leveren. Zo heeft Mathieu meermaals gewonnen na een ontsnapping van 30+ kilometer. De strijdlust van deze toppers zorgt ervoor dat de finale al begint met nog 100 kilometer te gaan.

Maar op dagen dat de oude wielerwetten nog gelden, mogen we gerust uitgaan van de wet van Chapatte. Waarbij wij ons zelfs durven af te vragen of de uitdrukking chasse patate niet een prachtige verbastering is van de naam Chapatte.