Gewicht is een dingetje in de fietswereld. Elke kilogram die je bergop mee moet nemen, kost extra energie, dat weten we inmiddels wel. Maar maakt het echt zo'n groot verschil als je zou denken? En is de juiste voeding onderweg niet veel belangrijker om hard te kunnen blijven doorrijden?

Als ik 2 kilo lichter word, hoeveel sneller fiets ik dan?

Dat is afhankelijk van een aantal variabelen, waaronder het parcours van je rit. Op het vlakke zal twee kilo minder lichaamsgewicht geen enorme impact hebben, omdat je op een uur tijd maar zo’n 10 seconden winst zal pakken. Maar bij een heuvelachtige rit in de Ardennen van dezelfde lengte, zie je al een winst van ergens tussen de 1,5 en 2 minuten, als je hetzelfde vermogen blijft trappen. En in de echte Alpencols gaat het om minuten. Lees maar eens hoeveel sneller je Alpe d'Huez op fietst als het gewichtsverschil met je fietsmaatje 10 kilogram is: Extra kilo’s mee omhoog: wat doet het met je vermogen?

Daarbij gaat men er wel vanuit dat je in de afdalingen hetzelfde vermogen blijft leveren. Je vermogen kan overigens ook minder worden als je met het afvallen ook spiermassa verliest, waardoor je kracht-gewichtverhouding weer minder wordt. Als het vermogen samen met het afgenomen gewicht daalt, zal je waarschijnlijk ongeveer even snel fietsen als voorheen.

Lees ook: Kun je beter een kilo afvallen of lichtere fiets kopen?

Zorg dat je niet te snel afvalt

Om gewicht te verliezen en toch een hoog vermogen te kunnen blijven trappen, moet je geduld hebben. Een veilig gewichtsverlies is ongeveer 250-300 gram per week en zeker niet meer dan een halve kilo per week, omdat dit voor verminderde trainingskwaliteit of een verlies van spiermassa kan zorgen. Dus als je twee kilo wilt kwijtraken, neem dan minstens acht weken de tijd.

Heb je in 2024 een groot doel gepland staan met veel hoogtemeters? Dan doe je er veel beter aan om in de winter niet te veel vet aan te komen, zodat je al goed op gewicht bent als het voorjaar start. Let er tijdens de feestdagen dus op dat je niet veel meer eet dan normaal - en minder sport.

Lees ook: Ik fiets elke dag, maar word geen kilo lichter. Hoe kan dat?

Iets extra gewicht door de aanmaak van spieren is in de winter dan weer minder erg, want dat maakt je lichaam ook sterker. Een sterkere romp zorgt ervoor dat je minder snel vermoeid raakt en sterkere beenspieren zullen je getrapte vermogen verhogen. Veel wielrenners, zowel profs als amateurs, doen in de winter aan (extra) krachttraining, omdat ze daar tijdens het fietsseizoen minder aan toekomen.

Wil je deze donkere tijden ook gebruiken om een sterkere wielrenner te worden? Kom sterker de winter uit met onze online cursus: Krachttraining voor Wielrenners. In 12 weken nemen we je via videobegeleiding mee in een uitgebreid programma voor kracht-, core stability en flexibiliteit. Onze hoofdredacteur en voormalig profrenner Laurens ten Dam doet het voor en traint met je mee naar nog betere prestaties op de fiets!