Op een weinig inspirerend industrieterrein in Vlaardingen vinden we de Cube Store. De omgeving heeft het misschien dan niet, de winkel zelf is om likkebaardend doorheen te struinen. Alles van Cube is er en veel van de andere merken die door OneWay Distribution in Nederland verspreid worden, kunnen er gevonden worden.

Deze keer zijn we in dit fietswalhalla voor een bikefitting volgens de idmatch methode. Gebaseerd op wetenschap en op een enorme database over de biomechanica van het menselijk lichaam, moet dit een van onze winterfietsen eindelijk aan de optimale afstelling helpen. Ook hopen we dat het rechterknietje dat zo nu en dan voor problemen zorgt terug in zijn hok te duwen. Al met al: de verwachtingen zijn hooggespannen. Want wie echt een keer goed geld uitgeeft aan een bikefitting (in dit geval €149 exclusief materiaal na afloop natuurlijk) hoopt natuurlijk de heilige graal te vinden. Wij dus ook.

Zo gaat het in zijn werk

Om goed op de fiets te zitten wordt er gebruik gemaakt van een bijzondere scanner die een aantal metingen tegelijk kan uitvoeren. Lengte, heupbreedte, schouderbreedte, flexibiliteit van het heupgewricht en het al dan niet naar binnen of buiten zwikken van knie en enkel. De gegevens uit de verschillende metingen worden vervolgens doorgegeven aan de Smart Bike die zich automatisch instelt.

Dan komt het mooiste! Je neemt plaats op de fiets en fietst met een rustige cadans van 60 omwentelingen gedurende een minuut of 10. Gedurende dit fietsen, wordt er elke seconde een scan gemaakt van het lichaam waardoor de computer automatisch bijstellingen kan doorvoeren. Het zadel gaat een fractie omhoog; het stuur gaat een stukje omlaag of verder weg. Een bijzondere ervaring. Wachtend op het 'JA-moment'.

Uiteindelijk komt het (gelukkig) ook nog op menselijk gevoel en persoonlijke voorkeuren neer. Want voor het rijden van een criterium of voor een rustige toertocht of trainingsrondje voor de ontspanning zijn wel degelijk andere houdingen ideaal. Maar door de gigantische hoeveelheid data, die ook nog eens met elke meting wordt verrijkt, berekend de techniek een voor jou optimale houding en geometrie.

Bij veel metingen wordt er gekeken naar het gewonnen vermogen waarbij je misschien door een diepere zit wel 15 watt kunt winnen. Maar als je deze houding slechts 15 minuten vol kan houden, dan kan een toertocht van 150 kilometer alsnog een erg lange dag worden. Verstand (van degene die de meting doet) en het gevoel (van de fietser zelf) geven alsnog de doorslag.

Ergoview, het bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van ergonomische toepassingen op heel veel vlakken vraagt bij alle merken (van sturen, stuurpennen, zadels en noem het maar op) alle specificaties op. Dus als de afstand de rails van het zadel tot aan het zadeldek tussen zadel X en Y verschilt, dan zie je dat terug in de meting. Het kan dus ook zo zijn dat voor jou geval de keuze van het soort stuur een andere lengte stuurpen vraagt.

Persoonlijke aandacht

Het persoonlijke gesprek met de bikefitter van dienst was erg goed. De kleinste details werden bevraagd. Het kleine pijntje werd na het afstellen van de schoenplaten hopelijk verholpen met een kleine wigje onder de binnenzijde van de rechter hiel. Tijdens het fietsen was namelijk duidelijk te zien dat de rechterknie licht naar binnen knikte en niet stabiel recht boven de enkel (en het pedaal) bleef staan. We hopen dat na deze aanpassing (en een beetje gewenning) dat het probleem is opgelost.

Uiteindelijk hoopt iedereen op een eurekamoment. Kwam dit er? Voor de knieklacht zeer zeker. Maar voor de rest... Mwua.

De keuze van ons slechtoffer viel op het door hem zelf meegebrachte Pro Stealth zadel waarbij het makkelijker is het bekken naar voren te kantelen. Het zadel ging een centimeter naar achter en het stuur en de stuurpen bleven zitten. Maar ergens hoop je altijd dat je stuurpen 2 centimeter langer moet en je zadel 1,5 centimeter omhoog gaat, of naar achter en dat je in eens je houding geniaal én uiteraard ten goede veranderd hebt.

Maar de ervaren bikefitter wist te vertellen dat de grootste verschillen vaak geboekt worden bij de minst ervaren fietsers. 'Mensen die al heel lang fietsen en op meerdere fietsen rijden, zijn vaak ook langer bezig geweest met het zoeken naar de ideale houding'. Maar ook in die gevallen kan een pijntje altijd opspelen of kan het fietsen op een fiets van een fietsmaat je in eens van inzicht doen veranderen.

Reken op een perfectionering van je houding plus goede en interessante weetjes (en eigenaardigheden) over je eigen lichaam, want jeetje, wat zit die machine mooi in elkaar!

Tekst: Thomas Zijlma
Video: Thomas Zijlma