Dat Engelsen een voorkeur hebben voor exclusieve machines op vier wielen, dat weten we. Astin Martin, Rolls Royce, Bentley, je kent het wel. Maar daar is sinds 2009 ook Factor aan toegevoegd: een exclusieve machine op 2 wielen.

Van oorsprong zag Factor in 2007 het levenslicht, maar die eerste twee jaar waren ze vooral actief als engineers in de (snelle) auto-industrie. De eerste special edition Astin Martin Factor001 kwam in 2009 van de band. Vanaf dat moment baarden de fietsen opzien en werd het een meer dan exclusief hebbeding.

Het Factor O2 frame dat wij onder onze kont geschoven kregen kost €4.999. Voor de meeste mensen meteen een reden om af te haken. Maar goed, wij offerden ons graag op voor deze test.

Video review van de Factor O2pinterest
FOTO: LENNARD PASMAN

De afmontage

De wielen, de integrated cockpit en de zadelpen zijn van Black Inc. Dat is een eigen merk van Factor. Het ziet er piekfijn en heel gestileerd uit. Verder is er een overduidelijke samenwerking met Ceramic Speed. Zij leveren alles aan de fiets dat met lagering en draaien te maken heeft. De lagers van de wielen, de lagers van het balhoofd en de trapas. Alles is van dit exclusieve clubje. Niet voor niets exclusief, want Ceramic Speed is echt het neusje van de zalm.

Helaas was ons model afgemonteerd met de Rotor One groepset. Dit vonden we niet alleen een beetje vreemd, maar ook jammer. Vreemd omdat Factor zelf alleen werkt met Sram Red eTap of met Shimano Dura Ace. En jammer omdat het geen beste ervaring was. De Rotor One groepset kost €2.500 en voor dat bedrag mag je perfectie verwachten. Je koopt voor die centen immers ook een complete carbon fiets met Shimano Ultegra.

Video review van de Factor O2pinterest
FOTO: LENNARD PASMAN

De Rotor One groepset werkt hydraulisch (op olie). Een mooi gesloten systeem dat dus maar heel beperkt onderhevig is aan slijtage omdat je geen binnen- en buitenkabels hebt. De hydraulische kabeltjes zijn overigens net zo dik als een reguliere buitenkabel, dus ze passen altijd door elk frame. Dat is mooi. Maar het schakelen voelt lomp en rauw aan en er zitten geen duidelijk definieerbare 'klikken' in. Je schakelt dus makkelijk per ongeluk meerdere versnellingen op of af en je moet relatief veel moeite doen om de shifter over te halen. In combinatie met de Rotor Q-Rings en de holle cassette van maar 135 gram (die wel echt heel gaaf is!) maakt de groep meer geluid dan je gewend bent. Kortom, mocht je op het punt staan om deze groep aan te schaffen, denk er dan even extra goed over na en maak een testrit als je die mogelijkheid hebt. Niet voor niks waarschijnlijk dat Factor zelf alleen kiest voor standaard afmontage met Sram Red of Shimano Dura Ace.

Over de remmen waren we gelukkig wel te spreken. De samenwerking die Rotor gezocht heeft met Magura voor het vervaardigen van de remmen is goed uitgevallen. Het remmen voelt licht, maakt geen herrie en voelt veilig en goed doseerbaar aan. Prima dus!

Springveer op wielen

De wielen en het frame van de Factor O2 zijn met recht als een springveer op wielen. Het fietsje weegt maar 6,8 kilogram. Hij is daarmee superlicht, maar gelukkig ook superstijf en heerlijk wendbaar. Echt een bak om elke klim die je tegenkomt om te vlammen en aan te vallen. Wat een lekker lichtgewicht.

Heel licht kan ook nerveus of schichtig zijn, maar dat is hij zeker niet gelukkig. Hij licht strak in de bocht en ook met snelle afdalingen reageert de fiets direct en degelijk. Dit zal mede komen door de brede carbon wielen van Black Inc. Het brede velgbed zorgt voor extra stabiliteit. Bochten aansnijden voelt scherp en je fiets blijft goed in de bocht hangen zonder dat je het gevoel hebt eruit gedrukt te worden. Dik voor elkaar dus.

Bestellen?

Factor wordt voor de Benelux geimporteerd door Pedaleur de Flandres. Deze mannen kunnen je alles over de fiets vertellen en regelen alles voor je. Liefhebbers met een heerlijk Vlaams accent. Dan ben je sowieso al snel verkocht.

De Factor O2 (en ook de andere modellen van Factor) kun je ook bestellen via Factor.com en je hebt daarbij de keuze uit alleen het frame (inclusief Black Inc zadelpen + stuur en stuurpen), een zogenaamd 'Rolling Frame' (dus met wielen) of een complete fiets. Mocht je voor een complete fiets gaan, dan heb je bij Factor alleen de keuze uit Sram Red eTap, Dura Ace Di2 of Dura Ace mechanisch. Maar volgens onze vrienden van Pedaleur de Flandres kiezen veel mensen de frame-optie en gaan dan zelf aan de slag met opbouwen.

En is hij zijn geld waard? Wat ons betreft volmondig ja. Het frame met stuur en zadelpen is een lust voor het oog en je weet zeker dat je iets onder je kont hebt dat niet iedereen heeft.

Tekst: Thomas Zijlma Video: Lennard Pasman