Als je een paar kilootjes kwijt wilt raken, is er niks moeilijker dan het weerstaan van die ongezonde tussendoortjes. Je weet dat je binnen een uur aan je avondeten begint, maar dat maakt je smaakpapillen niets uit – zij willen dat koekje bij de koffie en wel nu! Je bent niet de enige.

De volgende 12 inventieve – en ook een beetje vreemde – tactieken van The 8-Hour Diet kunnen je helpen om je onstilbare honger te stoppen.

1. Drink op je gezondheid

Die grote cappuccino met slagroom is zonder dat je het in de gaten hebt een flinke caloriebom. Ga voor een gezondere optie en drink jezelf slank. Onze selectie:

  • Water. Dorst vermomt zich vaak als honger, dus met een koud glas water kan je een eetbui mogelijk bedwingen.
  • Groene thee: Het is aangetoond dat het de eetlust helpt onderdrukken en de vetverbranding stimuleert.
  • Oolong thee: Het drinken van een kopje van deze Chinese thee een uur voor inspanning verhoogt je vetverbranding met twaalf procent.
  • Zwarte thee: Uit onderzoek blijkt dat het drinken van zwarte thee de bloedsuikerspiegel met tien procent verlaagt gedurende 2 ½ uur, waardoor je een voller gevoel hebt en honger voorkomt.

2. Maak een vuist

Veel mensen raken gespannen of gestrest als hun eetlust opspeelt, je bent beter af door die spanning in je spieren te sturen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun spieren aanspannen (ongeacht welke) terwijl ze proberen een bewuste voedselkeuze te maken, beter in staat zijn om verleidingen te weerstaan. De onderzoekers denken dat dit komt doordat we sterke spieren onbewust associëren met wilskracht.

3. Bel een vriend, of je moeder

Volgens een studie van de Universiteit van Wisconsin-Madison zorgt het horen van een vertrouwde stem voor het vrijkomen van oxytocine, een stress-onderdrukkend en humeur-bevorderend hormoon en wordt het verminderen van stress gekoppeld aan het verhogen van het verzadigingshormoon leptine.

4. Speel een spel

Onderzoekers uit Stanford kwamen erachter dat het spelen van een videogame het beloningssysteem in je brein stimuleert – het deel van het brein dat verlangt naar opwinding die normaal door eten kan worden bevredigd. Je geluk halen uit een calorievrije Fifa-sessie, kan je een voldaan gevoel geven zonder dat je snaait. Een andere optie is een uitdagende kruiswoordpuzzel, Scrabble of sudoku. Als je hersenen nadenken over een 5-letter woord voor ‘opstapelen,’ heeft het geen tijd om aan eten te denken.

Lees ook: Help! Afvallen met fietsen, waarom lukt dat me niet?

5. Verspil geen wilskracht

Volgens onderzoek heb je aan het eind van de dag minder wilskracht dan wanneer je net wakker bent, wat je kwetsbaar maakt voor eetbuien laat op de avond. Probeer situaties die wilskracht vergen te beperken door beslissingen te nemen en daarbij te blijven, gezondere voedselalternatieven te kiezen, stressvolle taken over te dragen en niets uit te stellen. Op deze manier kun je je wilskracht bewaren voor momenten dat je het echt nodig hebt – wanneer je een groot stuk chocolade ziet bijvoorbeeld.

6. Wees aardig

Je emotionele gesteldheid kan van invloed zijn op wat je eet. Heb je een ruzie met een vriend, familielid of collega? Probeer het van je af te schrijven. Uit onderzoek van het Journal of Obesity blijkt dat focussen op vergeving, mensen helpt het zelfbewustzijn te vergroten en spanning te verminderen. Ze zijn ook minder geneigd hun heil te zoeken in voedsel.

Een andere tactiek is je eetlust tegen te gaan met liefdadigheid. Help je buurvrouw boodschappen dragen, complimenteer een collega of doe vrijwilligerswerk. Onderzoek laat zien dat het gebruiken van loving-kindness technieken de frequentie van emotie-eten kan verminderen. Alleen al het denken aan het doen van iets aardigs, zorgt voor het vrijkomen van de gelukhormonen serotonine en dopamine.

Lees ook: Endorfine: Zo maakt deze stof je verslaafd aan fietsen

7. Bekijk een grappig filmpje

Het is een veelvoorkomend cliché dat je meer calorieën verbrandt met een glimlach dan met een frons, maar er zit een kern van waarheid in. Onderzoekers in Brazilië zeggen dat lachen de eetlust kan verminderen door het activeren van je gelukhormoon serotonine.

8. Beweeg

Mythe: Lichamelijke inspanning maakt je hongerig. In feite is het tegenovergestelde waar. Volgens onderzoek van Loughborough University vergroot fietsen de productie van peptide YY (een hormoon dat de eetlust onderdrukt) en vermindert het de productie van ghreline (een hormoon dat de eetlust juist opwekt) na een zware training tot wel 25 procent. (Bonus: de spieren die je opbouwt versnellen je stofwisseling.)

9. Loop op je werk

Hoe meer je zit, hoe groter je eetlust, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Massaschusetts. Andere onderzoekers kwamen erachter dat elke achtereenvolgende dag van inactiviteit de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verhoogt – gemiddeld zo’n 26 procent – wat je een hongerig gevoel geeft en doet verlangen naar ongezonde snacks. Probeer regelmatig even op te staan van je bureau en een stukje te lopen.

Lees ook: 8 gewoontes om je vetverbranding te stimuleren

10. Verwen je neus, niet je tong

Aroma’s kunnen een sterk effect hebben op je hersenen en lichaam. Uit onderzoek blijkt dat kaarsen met pepermunt-, banaan-, groene appel- of vanillegeur je brein voor de gek kunnen houden met de gedachte dat je het gegeten hebt en een onderzoek gepubliceerd in Regulatory Peptides wees uit dat het ruiken van pure chocolade effectiever is om het eetlust opwekkende hormoon Ghreline te onderdrukken dan het proeven ervan. Probeer jasmijn. Uit onderzoek blijkt dat de geur van jasmijn specifieke honger-stillende krachten heeft, spanning kan verminderen en energie kan opleveren.

11. Zoek het licht op

Stress zorgt voor de productie van het hormoon cortisol, dat de eetlust stimuleert en zorgt voor vetopslag. Onderzoek toont aan dat zonlicht stress kan verminderen, dus het doorbrengen van tien minuten in een heldere of zonnige ruimte kan een eenvoudige manier zijn om te kalmeren en de eetlust te stoppen.

12. Vernieuw je garderobe

Een onderzoek aan de Universiteit van Southern Indiana laat zien dat het dragen van zakelijke casual kleding je gezaghebbender, productiever en competenter maakt dan wanneer je alledaagse casual kleding draagt. Een boost in je zelfvertrouwen kan je vertrouwen in het vermogen om je dieet vol te houden ook een boost geven.