Veel Nederlanders zijn grootgebracht met de gedachte dat eieren vol zit met aderverstoppend cholesterol en dat het eten ervan je verzekert van kransslagaderaandoeningen. Maar toen onderzoekers aan de Wake Forest University een aantal van de belangrijkste wetenschappelijke onderzoeken herzagen, vonden ze geen link tussen het eten van eieren en de kans op hartziekten. Veel vooraanstaande gezondheidsexperts noemen eieren juist het perfecte voedsel. Het witte deel en de dooier vormen samen een uitgebreide portie van belangrijke vitamines, gezonde vetten, mineralen, sporenelementen en andere voedingsstoffen – allemaal in een eenvoudig en caloriearm pakket. In de lijst hieronder vind je zes perfecte redenen om eieren op het menu te zetten.

1. Geef je humeur een opkikker

Het goede nieuws: ze bevatten een gunstige mix van omega 3 vetzuren, zink, B vitaminen en jodide – voedingsstoffen die samenwerken om vermoeidheid en een slecht humeur tegen te gaan.

Bonus tip: Laat je niet voor de gek houden door “scharrel” eieren. Het kippenhok kan nog steeds in een magazijn gehuisvest zijn (maar in ieder geval niet in kleine kooien).

2. Voed je spieren

Het goede nieuws: eieren zijn een van de beste natuurlijke voedselbronnen, waar spier-beschermend eiwit verpakt zit in een caloriearm product. De B12 erin helpt ook bij gespannen spieren – een must voor ambitieuze fietsers.

Bonus tip: Laat je niet misleiden door het woord 'natuurlijk' op je eierdoos. “Natuurlijke” eitjes kunnen net zo goed van kippen komen die met antibiotica en genetisch gemodificeerd voedsel zijn gevoed, twee dingen die verboden zijn bij biologische eieren

Een lekker recept met eieren vind je hier: Noodles met groente en ei.

3. Hersengymnastiek

Het goede nieuws: De choline in eieren houdt je geheugen scherp terwijl het de afgifte van acetylcholine – een neurotransmitter die het brein helpt informatie te verwerken en opslaan – verhoogt. Eieren van kippen die op grasweiden zijn grootgebracht bevatten meer omega 3 vetzuren die je hersenen kracht geven.

Bonustip: Zoek een boer die zijn kippetjes op een weiland houdt en organisch voer geeft. Eieren van kippen die op gras opgroeien bevatten veel meer vitamine E – waarvan wetenschappers denken dat het beschermt tegen het ontwikkeling van Alzheimer.

4. Kijk uit je doppen

Het goede nieuws: eieren zijn een rijke bron van luteïne en zeaxanthine – antioxidanten die helpen maculadegeneratie en staar voorkomen – zorg er gewoon voor dat je de eidooier eet!

Bonustip: voor een nog krachtigere oog-beschermende maaltijd mix je luteïne en zeaxanthine-rijke boerenkool of spinazie door je omelet.

5. Afvallen

Het goede nieuws: een heerlijke manier om gewicht te verliezen! Onderzoekers van Louisiana State University constateerden dat wanneer mensen met obesitas minstens vijf keer in de week voor een ontbijt met eieren kozen in plaats van een sandwich, ze 65 procent meer gewicht verloren. En wetenschappers van de Saint Louis University ontdekten dat het eten van eieren in de ochtend ook nog eens leidt tot het nuttigen van minder calorieën gedurende de rest van de dag.

Bonustip: biologische, diervriendelijke gecertificeerde eieren verbieden het routinematig antibiotica voeren aan kippen.