We hebben allemaal onze eigen eetgewoonten. Pasta, pindakaas met jam en crackers met kaas zijn prima, maar het zijn geen ideale energiebronnen. Met al die alternatieven in de supermarktschappen kan je gezondere keuzes maken.

Deze simpele en verse voedingsalternatieven bevatten een hogere voedingswaarde en zorgen voor een betere verzadiging en meer variatie.

Spaghetti --> Courgetti

Dit zijn “noodles” gemaakt van courgette, maar er zijn veel meer mogelijkheden, zoals zoete aardappel of pompoen. Maak met een spiraalsnijder, of eventueel dunschiller, lange noodle-achtige slierten van de groenten. Het resultaat is een antioxidantrijk en koolhydraatarm alternatief voor pasta, dat je kunt gebruiken als basis voor je favoriete pastarecept.

Pindakaas & jam --> Amandelpasta, banaan en honing

Amandelpasta is een betere bron van onverzadigde vetten die je beschermen tegen hart- en vaatziekten, de banaan wint het van jam als hele en kaliumrijke vrucht, en een scheutje honing zorgt voor directe energie en antioxidanten.

Wit brood met roomkaas --> Volkoren brood met avocado, zeezout en gemalen peper

Je krijgt meer vezels binnen, waardoor energie gelijkmatiger vrijkomt en bent beter verzadigd met een volkoren boterham in je buik. De avocado levert essentiële voedingsstoffen voor energie en immuniteit zoals vitamine E, foliumzuur, B-vitamines en gezonde vetten.

Kippenvleugeltjes --> Gebakken garnalen

Garnalen zijn een goede bron van omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmend zijn, de gezondheid van het hart verbeteren en de energieleverende vitamine B12 en het antioxidant selenium bevat.

Lees ook: De 14 beste eiwitrijke snacks om mee te nemen

Crackers met kaas --> Schijfjes appel of peer met kaas

Crackers smaken heerlijk, maar dat geldt ook voor appels en peren – en de laatste twee bevatten veel meer voedingsstoffen dan bewerkte producten. Deze vruchten zijn bovendien licht hydraterend.

Gewone pannenkoeken --> Bananenpannenkoekjes

Deze kaliumrijke pannenkoeken maak je in een handomdraai door een geprakte banaan te mengen met een paar eieren en dat op dezelfde manier als een traditionele pannenkoek te bakken. Je krijgt meer vitamines, vezels en eiwitten binnen.

Lees ook: Fietsen op havermout pannenkoeken: het makkelijkste recept ooit

Aardappelpuree --> Puree van bloemkool en witte bonen

Dankzij deze aanpassing krijg je meteen je dagelijkse portie groente binnen en een grote hoeveelheid vezels. Bovendien word je voorzien van foliumzuur, vitamine K en vitamine C.

Gewoon bier --> Ambachtelijk bier

Oké, ambachtelijk bier bevat over het algemeen meer calorieën – 180 tot 200. Maar ze bestaan uit veel meer antioxidantrijke hop dan massaal geproduceerd bier en hebben daarbij meer body en smaak, dus je zult met minder bier genoegen nemen.

Tonijn sandwich van tarwebrood --> Gerookte zalm op roggebrood

Zalm is rijker aan omega-3 vetzuren dan tonijn en roggebrood bevat meer vezels dan tarwe. Deze combinatie geeft je meer duurzame energie.