Bananen: Ze lijken misschien een beetje ... simpeltjes. Maar wij fietsers kennen ze vooral als het standaard fruit wat bij de verzorgingsposten onderweg ligt of als de meest voor de hand liggende snack om een hongerklop voor te zijn.

Of soms, tijdens zware ritten, kan de banaan een extra stimulans zijn, een beloning om achterna te jagen, want hij zit precies in het zakje van de renner voor je (er is altijd wel iemand…).

Een snel, goedkoop, makkelijk mee te nemen en geschikt-voor-de-meeste-diëten stukje voedsel, dat is de banaan. Bananen zijn als brandstof een no-brainer voor fietsers: rijk aan koolhydraten en makkelijk weg te krijgen. En als je geen gelletje of reep kunt vinden, kan je altijd wel ergens een banaan scoren. Dus laten we deze eenvoudige vrucht de eer geven die hij verdient.

De leuke weetjes

We durven wel te stellen dat wij Nederlanders echt verzot zijn op deze vlezige en vezelrijke gele vruchten. Volgens het Voedingscentrum eten we met zijn allen zo’n 720 miljoen bananen per jaar! Dat is toch al gauw zo’n 50 bananen per persoon.

Hoewel het niet alleen fietsers zijn die bananengek zijn, hebben wij tweewieler-adepten de vrucht zeker de nodige liefde getoond. Aan het eind van de jaren tachtig reed het Raleigh Banana-fietsteam rond in fietskleding en met stalen fietsen die volgeplakt waren met banaan-afbeeldingen.

Tegenwoordig kan je je waardering voor deze gele rakker uitdrukken door de 3D-geprinte BaNanaBotCage op je fiets te monteren, een speciale houder met ruimte voor een bidon en een paar bananen. Hij werd ontworpen door Franc Falco nadat een collega-fietser klaagde over geplette bananen. Iets om in gedachten te houden, zegt Franco: 'De houder is ontworpen voor een kleinere banaan met een standaard ronding!'

De statistieken

  • Een banaan bevat 105 calorien
  • Er wordt 113.280.302 ton bananen wereldwijd per jaar geproduceerd (cijfers 2016)
  • Een banaan bevat 1 gram proteine

De voedingswaarde

Wat vind je onder de schil? Bob Seebohar, een sportdiëtist, inspanningsfysioloog en endurancecoach, geeft zijn visie op bananen als fietsbrandstof.

  • Bananen hebben een wat slecht imago vanwege hun hoge suikergehalte, terwijl ze veel micronutriënten hebben, waaronder kalium, magnesium, vitamine B6 en C, koper en mangaan.
  • De koolhydraten geven je een boost tijdens je rit. Maar het relatief lage aantal calorieën dat ze bevatten, zorgt er wel voor dat je wellicht niet genoeg ruimte hebt om er voldoende mee te nemen: 'Voor zwaardere fietsers kan zo een lange rit veranderen in een wedstrijdje bananen eten,' zegt Seebohar.
  • Bananen bevatten weinig eiwitten en vet, dus vergeet deze niet toe te voegen als je echt een perfecte oppepper nodig hebt. Seebohar’s keuze? Pindakaas of een andere notenspread. Dat geeft je extra calorieën (en dat is positief: extra brandstof) en houdt de bloedsuikerspiegel beter onder controle.
  • Het zijn niet echt kramp-voorkomers: 'Hoewel bananen kalium bevatten, zal dat niet voorkomen dat je kramp kunt krijgen', zegt Seebohar. 'Een mix van elektrolyten tot je nemen is belangrijk, maar kramp is een probleem waar meerdere factoren een rol spelen. Er is dus ook niet één duidelijke oorzaak of oplossing.'

De Kleuren

Hoewel gele bananen het meest ideaal lijken, bieden bananen in elk stadium zijn voordelen, van stevig en groen tot bruin en zacht. Een banaan blijft rijpen, omdat het een climacterische vrucht is, wat zoveel betekent dat hij ethyleengas produceert nadat hij geplukt is - en daarom maken ze andere vruchten ook rijper als ze naast elkaar op de fruitschaal liggen.

Maar pas op voor bruine bananen. 'Het nadeel van een banaan is het moment dat je in je zakje grijpt en die banaan net even iets té rijp is', zegt Ron Kiefel, zevenvoudig Tour de France-deelnemer en Olympisch medaillewinnaar. 'De bananenprut vult je hele zakje, zeker na een valpartij!'

  • Groen: Niet rijp - De banaan zit vol met een soort draderig stijfsel dat je lichaam maar gedeeltelijk kan verteren
  • Geel: Hij is rijp. Er zitten nu voldoende suikers in en de draderige structuur heeft plaatsgemaakt voor de welbekende zachte substantie
  • Geel met bruine vlekken: De banaan word met de dag zachter en zoeter
  • Bruin: Je banaantje heeft nu de meeste bananensmaak, maar hij ziet eruit als je doorweeke sportschoolsok. Gebruik hem voor baksels of voor je zelfgemaakt energiereep.

Tekst: Bettina Makalintal Vertaling: Sander Jansen Foto: Getty