Zeg je Laurens ten Dam, dan zeg je barbecue. Zijn receptkeuze uit het nieuwe boek Smokey Goodness 2 van BBQ-held Jord Althuizen. Ongelofelijk genieten na een na een lange fietstocht.

Oh man, van dit recept worden wij zo enthousiast . Varkensracks zijn namelijk altijd erg lekker, maar doordat het vrij mager is, ligt droog vlees op de loer. Door te kiezen voor de supermalse speenvarkenracks en deze een nachtje te pekelen, gaat je dat dus niet gebeuren. De Liefmans & Red Fruit Glaze is een heerlijke twist op de bekende BBQ-saus, die ervoor zorgt dat je de royale portie binnen no time laat verdwijnen.

Ultiem lekkere ribs recept

Ingrediënten voor 4 hongerige of 6 normale personen:
basispekel
4 l water
200 g zout
150 g suiker
2 speenvarkenracks van circa 1 kg per stuk
8 el Piggy Mix BBQ-kruiden

liefmans & red fruit glaze:
2 flesjes Liefmans-bier
1 steranijs
½ el gedroogde roze peper
3 tl molasse (verkrijgbaar bij internationale supermarkt)
2 el rode bessengelei
1 tl rode wijnazijn
2 el boter
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Piggy mix bbq-kruiden:
Ingrediënten (300 g)
50 g paprikapoeder
50 g gerookte paprikapoeder
50 g zout
50 g kristalsuiker
25 g bruine basterdsuiker
20 g knoflookgranulaat
25 g uiengranulaat
1 el gemalen zwarte peper
1 tl chilipoeder
1 tl mosterdpoeder
2 tl gedroogd basilicum
2 tl gedroogde tijm
2 tl venkelpoeder
½ tl kaneel.

Benodigdheden

BBQ voor indirect grillen
Aluminiumfolie
4 handjes appel-, peer- of mesquiterookhoutsnippers, geweekt in water
Kernthermometer
Steelpan
Bereidingswijze
Duur: voorbereiding 1 dag, bereiding 2 uur

Breng 1 liter water aan de kook en los hierin het zout en de suiker op. Voeg de overige 3 liter water toe en laat de pekel in de koelkast verder afkoelen. Verwijder eventuele vliesjes op de speenvarkenracks met een klein mesje en dompel de racks vervolgens volledig onder in de pekel. Laat een nacht in de koelkast staan zodat de pekel goed kan intrekken.

Haal de volgende dag de speenvarkenracks uit de pekel en maak goed droog met een keukendoek. Wrijf het vlees rondom goed in met de Piggy Mix BBQ-kruiden. Wikkel de botjes in aluminiumfolie om te voorkomen dat ze te donker worden tijdens het barbecueën.

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt. Voeg de geweekte rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen en leg de racks op de BBQ. Rook de racks in 1½-2 uur, tot ze een kerntemperatuur van 58 °C hebben bereikt.

Maak ondertussen de Liefmans & red fruit glaze door in een klein pannetje het Liefmans-bier, de steranijs en roze peper aan de kook te brengen. Laat inkoken tot de helft van het volume. Voeg de molasse, rodebessengelei en rodewijnazijn toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur, roer als laatste de boter door de glaze en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Kwast de speenvarken-racks in met de Liefmans & red fruit glaze zodra deze een kerntemperatuur van 58 °C hebben bereikt. Laat de racks doorgaren tot maximaal 62 °C en haal ze dan van de BBQ. Laat kort rusten alvorens ze tussen de botjes door in dunne plakken te snijden en te serveren.

Poster, Magazine, Movie, pinterest
FOTO: JORD ALTHUIZEN

Waarom Laurens ten Dam voor dit recept kiest: ‘Dit recept trok meteen mijn aandacht. Het is een fantastische manier om varkensvlees lekker langzaam te garen op de BBQ en de presentatie is super. Je maakt er indruk mee. Het vlees is vrij onbekend bij ons maar dat maakt het juist zo leuk om voor een groep vrienden klaar te maken.’

Recept uit Smokey Goodness 2, het Next Level BBQ Boek. Kosmos, € 24,99