Fietsen is leuk, gezond en gezellig! Maar als je last hebt van zadelpijn op je racefiets, van schrale plekken op je zitvlak, ongemak bij je zitbotjes of een schurende naad bij je edele delen... dan kan een uurtje veranderen in een kleine hel op aarde. Zaak dus om dát te voorkomen. Lees hieronder de nodige tips om zadelpijn te voorkomen.

Geen ondergoed onder fietsbroek met zeem

Zelfs met een perfect passend zadel en fiets kun je last krijgen van zadelpijn als je je onderbroek aanhoudt, vooral wanneer je lange tochten maakt in warm weer. Terwijl je trapt vormen je zadel, onderbroek en de zoutkristallen van je opgedroogde zweet net schuurpapier voor je billen. Het wordt nog erger als het vochtig is of regent, want natte huid is nog kwetsbaarder voor schuren.

Lees ook: beste zadels voor de racefiets

Zadelpijn behandelen

Vaak heb je niet eens in de gaten hoe vervelend de wrijving van je zadel is totdat je van de fiets komt en onder de douche staat (waar je het je onherroepelijk merkt). Soms kan een irritatie aan het zitvlak uit het niets lijken te ontstaan. Misschien merk je een lichte huidirritatie op, maar zodra er bacteriën bijkomen, heb je ineens ontstoken haarzakjes. Onbehandeld kunnen het infectiehaarden worden en zweren. Niet mooi en ontzettend pijnlijk.

Lees ook: Doe thuis een zitbotmeting en check of je het juiste zadel hebt!

Hoe voelt zadelpijn? Soms is zadelpijn niet alleen een irritatie van het zitvlak, maar voelt het bijna als een kneuzing van je zitvlak, waardoor je bijna niet meer normaal kan zitten. Als je zoveel pijn hebt dat je niet meer normaal kunt zitten, is het verstandig om een paar dagen fietsrust te nemen en het getroffen gebied schoon en droog te houden. Sudocrème en antibiotica crèmes kunnen de pijn verzachten en het helingsproces versnellen. Geïnfecteerde zweren vereisen een bezoek aan de dokter en eventueel een antibioticakuur.

Zadelpijn voorkomen is beter dan genezen

Om zadelpijn te voorkomen, kun je het beste een paar maatregelen nemen om alle punten die wrijving veroorzaken weg te nemen. Wat te doen bij zadelpijn tijdens wielrennen? Investeer in een goede fietsbroek met naadloze zeem, was deze tussen de ritten door, en blijf nooit langer in je bezwete broek zitten dan nodig is. Doe je broek zo snel mogelijk uit nadat je rit erop zit en maak jezelf droog met een handdoek (of veeg het zweet eraf met een vochtig doekje als je niet meteen kunt douchen.) En onthoud: draag geen ondergoed onder je fietsbroek! Het verbaast ons iedere keer weer bij hoeveel mensen je de lijntjes van hun onderbroek zie. Dat is vragen om problemen.

Lees ook: De 10 beste fietsbroeken voor heren van dit moment

Chamois Crème voor je zitbotjes

Wat kan je nog meer doen tegen zadelpijn? Overweeg ook eens Chamois Crème te gebruiken, een smeermiddel dat je tussen jou en je zeem smeert om de wrijving te verminderen. Veel bevatten lavendel, eucalyptus, tea tree olie, toverhazelaar en andere natuurlijke antibacteriële middelen die infecties helpen voorkomen. Sommigen zijn romig van textuur, anderen hebben een wax-achtige textuur (deze houden beter stand in vochtige, bezwete en natte omstandigheden). Er zijn zelfs specifieke Chamois Crèmes voor vrouwen, die een gezonde PH-balans helpen handhaven en urineweginfecties tegengaan. In tegenstelling tot de uniseks (eigenlijk mannen) producten, die vaak zware doses menthol en andere verkoelende ingrediënten bevatten die tinteling kunnen veroorzaken, zijn specifieke vrouwencrèmes vaak fijner om in de schaamstreek te gebruiken. Uiteindelijk is het type dat je kiest een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Lees ook: Deze signalen krijg je wanneer je racefiets niet de goede maat is

Welk type het ook is, breng de cremè royaal aan. Begin met een druppel ter grootte van een euromunt en smeer het daar waar je lichaam grenst aan je zeem. Je hoeft het niet helemaal in te wrijven. Als je weet dat je een lange rit in natte omstandigheden gaat maken, kun je ook een dun laagje op de zeem zelf smeren voor dubbele bescherming.

Samenvatting en bonustip

Ter geruststelling... training helpt! Zadelpijn neemt af naarmate je vaker op de fiets zit. Gewenning heet dat. Maar ook getrainde fietsers kunnen last hebben van zadelpijn, dus een goede fietsbroek, de boel schoon en na afloop droog houden én bestudeer eventueel de stand van je zadel óf het zadel zelf.

Lees ook: 7 manieren om zelf een perfecte bikefitting te doen

Veel zadelfabrikanten zoals bijvoorbeeld Selle Italia, Spezialized, Fizik, Ergon of Pro hebben de mogelijkheid om middels bepaalde merkspecifieke metingen tot de juiste keuze zadel te komen. Mocht je er dan nog niet uitkomen, overweeg dan een bezoek aan de bikefitter.

Lees ook: Alles over bikefitting