Skip to Content

Welke van deze vier types fietspersoonlijkheden ben jij?

Ben je een avonturier of een cijfertjesnerd? Als je weet wat voor type fietser je bent, kan dat je helpen om nog meer plezier uit je ritten te halen.

Door en
groepje wielrenner in de zon achter elkaar met bomen op de achtergrondpinterest
Gijs Ferkranus

Fiets jij altijd op de manier die je het fijnste vindt? Of ga je ook weleens mee in een snelle groepsrit, terwijl je eigenlijk liever alleen op pad gaat? Laat je je vangen door sociale druk? Of blijf je altijd bij wat je zelf het fijnste vindt om te doen op de fiets? Dat lijkt toch de beste keuze!

Een onderzoek onder meer dan 800 mensen van over de hele wereld heeft aangetoond dat je het meest zult genieten van sporten die passen bij je individuele persoonlijkheidstype. Uit het onderzoek bleek dat mensen met een voorkeur voor objectieve logica eerder vasthouden aan een gedetailleerd trainingsplan, dan mensen die meer handelen op basis van hun gevoel en persoonlijke waarden. En extraverte mensen floreren in een sportschoolomgeving, terwijl creatieve types het best tot hun recht komen tijdens outdooractiviteiten.

Hoe dat zich vertaalt naar fietsen? Misschien dwingt de groepsdruk je om vaker groepsritten te doen, terwijl je liever solo op pad gaat. Of je kan het gevoel hebben dat je de nieuwste technologieën en gadgets moet hebben, omdat dat ‘cool’ zou zijn, terwijl al die cijfertjes niet echt jouw ding zijn.

Daarom hebben we nu vier volledig niet-wetenschappelijke categorieën bedacht die gebaseerd zijn op fietspersoonlijkheidskenmerken die oh zo herkenbaar zijn. Ze kunnen je helpen om je eigen wielerpersoonlijkheid te bepalen en de soorten ritten en trainingen te vinden die je het leukst en motiverend vindt.

1

De cijfertjesnerd

garmin edge fietscomputer
AD: Tommy Short, Producer: Paul Borchardt, Red5 Productions, Photographer: Nils Nilsen

Je vrienden zouden je omschrijven als logisch, analytisch en gedetailleerd georiënteerd. Je kent je lactaatdrempel, test je FTP regelmatig, weet je maximale hartslag en vrijwel alles wat je maar kunt testen, meten en controleren. Je favoriete après-fietsactiviteit is het downloaden en analyseren van elk type data van je gereden training van die dag en deze in te passen in je trainingsdagboek.

Hoe je je fietsleven kunt verbeteren: je hebt geluk, want we leven in de gouden eeuw voor data-nerds. Met smarttrainers, slimme horloges, ANT+ / Bluetooth-apparaten, sensoren en allerlei soorten apps kun je elke training en rit analyseren die je maar tegen komt. Het kan natuurlijk wel een kostbare passie zijn, omdat hightech zelden goedkoop is. Maar vermogensmeters, die de meest waardevolle trainingsgegevens leveren, zijn goedkoper dan ooit. Gestructureerde trainingen met specifieke blokken zijn echt iets voor jou, zoals onze online trainingen je bieden.

Lees ook: Dit moet je weten voordat je een powermeter koopt

2

De avonturier

gravel chique arrangement bicycling ql hotels
Sander Jansen

Je bent over het algemeen nieuwsgierig, spontaan en misschien zelfs rusteloos. Is er een weg waar je nog niet hebt gereden? Dat zal niet lang meer duren. Idem voor singletracks, grindpaden en elk ander geplaveid of onverhard oppervlak dat breed genoeg is voor verkenning op twee wielen. Als het kan, wil je het op de fiets verkennen. En als je een beetje verdwaald bent, is er geen paniek; je komt er wel uit. Maar je zult nooit mensen begrijpen die binnen fietsen.

Hoe je je fietsleven kunt verbeteren: zorg er eerst voor dat je op de juiste fiets zit. De beste gravelbikes schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond om mensen zoals jij gelukkig en comfortabel te houden tijdens je fietstochten. Ga vervolgens eens bikepacken of doe eens mee aan een graveltocht. Als je van een beetje wedstrijdelement houdt, probeer dan eens een adventure race, waarbij je ook zelf moet navigeren.

Lees ook: De beste gravelbanden van dit moment

3

De doelensteller

finish foto van de gran fondo stelvio santini
GF Stelvio Santini - Mirror Media

Je omschrijft jezelf als resultaatgericht, competitief en misschien een beetje een alpha-mannetje. Je houdt ervan om een doel te hebben. Of het nu een gran fondo met enorm veel hoogtemeters is of een doel om minstens 200 kilometer per week te rijden, met concrete doelen houd je jezelf in gang. Zodra je een doel van de lijst kunt afvinken, begin je aan de volgende, anders voel je je stuurloos.

Hoe je je fietsleven kunt verbeteren: er is een gigantisch aanbod van evenementen waarvoor je jezelf kunt aanmelden om je competitiedrang te kunnen stillen. Maar de grootste traktatie die je jezelf kunt geven, is een trainingsplan wat je helpt om zelfs je grootste doelen te bereiken, zonder overtraining of een burn-out. Daarvoor hebben wij speciaal ons Granfondo Schema opgesteld. Maak je volgende doel nog leuker door een evenement op een bijzondere bestemming te kiezen: 12 gran fondo's op de kalender voor je bucketlist.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

De Sociale Fietser

wielrenner in de zon
Gijs Ferkranus

In je fietsgroep ben jij de uitgelaten, goedgemutste allemansvriend. De wielercommunity is waar het jou allemaal om gaat. Fietsen met de groep, praten met de andere renners en vrijwillig je hulp aanbieden om een mechanisch probleem op te lossen, zorgen ervoor dat je je goed voelt en je de kilometers blijft opschroeven. Als er een leuk groepsritje op de planning staat, ben je er bij. Als het alleen maar een ritje met koffie en appeltaart is, nog beter.

Hoe je je fietsleven kunt verbeteren: de sociale wielerscène is nog nooit zo uitbundig geweest met goede-doelenritten, gran fondo's en andere evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd. Als je dat nog niet hebt gedaan, begin dan met Zwift, waar je virtueel kunt fietsen met mensen van over de hele wereld zonder je woonkamer te verlaten. Overtuig je groepsgenoten ervan om een lang weekend weg te gaan naar een plek waar je altijd al hebt willen fietsen. Natuurlijk kan je de kilometers ook bijschrijven, maar het zijn de herinneringen die tellen.

Meer van Bicycling
 
preview for Onderhoud

Tips & Tricks

close up van een gravelband

Welke bandenspanning voor je gravelbike?

een mountainbike staat in het bos tegen een boom

Welke bandenspanning voor je mountainbike?

een racefiets met fietspomp

Welke bandenspanning gebruik je voor je racefiets?

een koppel rijdt op de racefiets

Hoe fiets je samen met een langzamer fietsmaatje?

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder