Skip to Content

De kunst van langzaam fietsen

Sterke fietsers weten dat het geheim achter hard rijden ligt in langzaam fietsen.

Door
een groepje fietsers op een racefietspinterest
Michiel Maas

Als je ooit een trainingsritje met een profrenner hebt gemaakt dan kan je nog weleens verbaasd zijn over het tempo. Veel renners rijden vaak extreem rustig. Een prof die duizenden snelle kilometers aflegt in de loop van een seizoen begrijpt en waardeert de voordelen van een rustige rit als geen ander. Rustig fietsen laat het bloed stromen, terwijl je hartslag laag blijft. Het is een belangrijk onderdeel van de herstelperiode tussen zware trainingen of wedstrijden.

Langzaam fietsen is niet voor iedereen even makkelijk en hoewel de voordelen groot zijn, is het vaak verleidelijk om harder te gaan dan je zou moeten – zeker als je in het weekend niet met ‘s werelds beste fietsers hoeft te concurreren. Maar naast herstel houdt een rustige rit je ook fris voor de dagen wanneer je je benen harder nodig hebt en spreekt het andere energiesystemen van je lichaam aan. Niet voor niks is gepolariseerd trainen de laatste jaren enorm populair geworden, want meer trainen is niet de sleutel tot succes, slimmer trainen wel.

Wil je kennismaken met gepolariseerd trainen? Volg dan eens ons Train mee met Bicycling trainingsschema. Je kiest zelf voor twee, drie of vier trainingen per week, alles op jouw eigen niveau!

Hier volgen een aantal tips waar je uiteindelijk sneller van wordt door rustiger te rijden.

Ontvang jij onze zeer goed gewaardeerde nieuwsbrief al? Schrijf je hier in en je bent als eerste op de hoogte van nieuwtjes, aanbiedingen en tips!

1

Houd je hartslag laag

rustig fietsen
Erik van Leeuwen

Probeer je hartslag onder 65 procent van je maximale hartslag te houden. Als je zonder een hartslagmeter fietst, kun je je mate van vermoeidheid bepalen met de Borg-schaal, waarbij je op een schaal van 1 tot 10 je vermoeidheid bepaald. Tijdens herstelritten zit je op niveau 2 of 3. Je rijdt dan natuurlijk niet om een snelheidsrecord neer te zetten en kijk ook vooral niet naar je gemiddelde snelheid.

Lees ook: Heel weinig tijd en toch goed trainen? Doe eens Tabata-intervallen!

2

Houd je cadans hoog

wk parcours leuven
Joris Knapen

Trainen op basis van cadans is niet altijd de meest effectieve manier om inspanning te meten, maar het is wel een handige tool op dagen dat je een training licht en makkelijk wilt houden. Probeer minimaal 90 omwentelingen per minuut te maken, waarbij je weinig druk op de pedalen zet.

Lees ook: Wat zou je ideale cadans moeten zijn?

3

Praat met je maat

rustig fietsen
Erik van Leeuwen

Op rustige dagen zou je op een tempo moeten rijden waarbij je gemakkelijk een gesprek kunt voeren met degene naast je. Als je merkt dat je buiten adem raakt of moeite moet doen om een hele zin af te maken, laat het tempo dan wat zakken. Of haak aan bij een social ride bij jou in de buurt.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Ga op verkenning

rustig fietsen
Erik van Leeuwen

Rustige ritten zijn de perfecte manier om het kind in jezelf naar boven te halen en nieuwe routes te ontdekken. In Italië gebruiken fietsers de uitdrukking “fare una passeggiata in bici” om rustige ritten te beschrijven. Het betekent in feite “een wandeling op de fiets maken” – een perfecte beschrijving van datgene waar prof- en ervaren renners naar streven op rustige dagen. Je moet immers eerst kunnen wandelen voordat je kunt hardlopen, toch?

Ontvang jij onze zeer goed gewaardeerde nieuwsbrief al? Schrijf je hier in en je bent als eerste op de hoogte van nieuwtjes, aanbiedingen en tips!

Meer van Bicycling
 
preview for Gezondheid & Voeding

Training

twee wielrenners fietsen achter elkaar door het bos

Zo verbeter je je VO2 Max

een wielrenner fietst over de hei

Waarom je wekelijkse een duurtraining moet doen

korte intervallen beter dan lange

Korte intervallen geven het beste resultaat

een wielrenner op een racefiets op een pad omringd door bomen

5 VO2 Max trainingen zodat jij sneller gaat fietse

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder