In de Tour de France van 2018 zitten 66 tijdritkilometers. Hiervan zijn er 31 kilometers bestemd voor de voorlaatste etappe. De overgebleven 35 kilometers worden verreden in etappe drie: de ploegentijdrit.

Wordt dit de Tour van Tom? Na de overwinning in de Giro en goud op het WK Tijdrijden in Noorwegen zijn alle ogen in Nederland gericht op een groot succes in de Tour. Maar of dat zo 'makkelijk' zal worden...

Wat ons opvalt:

  • De Tour de France start op 7 juli 2018 in Noirmoutier-en-l'île. De etappe voert over 189 kilometer naar Fontenay-le-Comte. Een goed begin. Gewoon in Frankrijk, geen proloog.
  • Het lijkt erop dat de organisatie een klein beetje geluisterd heeft naar de 'kritiek' over lange etappes. Etappe 7, naar Charttres is de langste met 231 kilometer. Maar nummer 16 is met 218 kilometer vermoedelijk één van de zwaarste. Deze etappe is niet vlak! Nee, met drie beklimmingen in de laatste 60 kilometer zal dit een uur of 6 afzien worden.
  • Er zijn vier beklimmingen die bergop finishen. Opvallend ook dat er flink veel écht steile beklimmingen in zitten.
  • In rit 9 wordt er over 154 kilometer gereden van Arras naar Roubaix over 21 kilometer kasseien! Schrijf deze etappe met watervaste stift in je agenda.
  • In etappe 11 wordt er gekoerst over 108 kilometer waarvan de helft bergop!
  • Alpe d'Huez staat op het programma voor 19 juli. Plan dus je vakantie rondom die datum, want het belooft spektakel.
  • Na 3022 kilometer is de streep getrokken in Parijs.

Om nu te zeggen dat dít het perfecte parcours voor Tom is... Dat durven wij wel te betwijfelen. Maar dat de spanning, het gissen en het speculeren vanaf 7 juli weer het gesprek van de dag is, dat is duidelijk. Het feest van afzien, prachtige beelden en nieuwe geschiedenisboeken vol wielerverhalen sluit op 29 juli in Parijs.