Je kent me waarschijnlijk als prof wielrenner, maar ik ben ook echtgenoot, vader en een echte BBQ liefhebber. Voor profs is goed eten een groot deel van je werk. Gelukkig vind ik dit bijna net zo leuk als fietsen.

Ik houd van pure en eerlijke producten. Ik heb thuis een moestuin waar ik zo vaak mogelijk mijn groenten en fruit uit haal. Vlees haal ik het liefst bij een boer in de buurt. Veel mensen denken bij het woord barbecue aan ongezond. Vette worst, veel BBQ saus en wit stokbrood. Ik denk juist aan gezond! Wat is er nu gezonder dan een goed gegrild stukje vlees en gegrilde groenten? Zelfs in de voorbereiding op een grote ronde als de Giro, staat de buitenkeuken bij mij iedere dag aan.'

Recept: De herstelburger van Laurens ten Dampinterest
FOTO: CADAC - BRIAN MEEGENS

Hier deel ik speciaal met jullie mijn recept voor de LTD herstelburger die ik het liefst maak op mijn Cadac Meridian. Een machtige machine die in mijn buitenkeuken staat. Voor weekendjes kamperen of met de Van weg gebruik ik de Cadac Carri Chef 2 of de Cadac Safari Chef 2.

1. LTD HERSTELBURGER

'Als ik deze burger na mijn training maak wordt het vaak de snelle optie met een kant en klaar sausje. Als ik wat meer tijd heb dan maak ik de saus zelf.

Ingrediënten

  • 500 gram mager rundergehakt
  • Bruine volkorenbollen, bij voorkeur spelt. Geen wit ‘burgerbroodje’. Toen we in Amerika woonden had ik een probleem. Bruine bollen kennen ze daar niet.
  • Zout & peper
  • BBQ saus - zelfgemaakt of uit een flesje
  • Tomaat
  • IJsbergsla
  • 1 rode ui
  • 2 augurken
  • Witte wijnazijn
  • MOSTERD - het geheim van Jamie Oliver, wat ik mezelf eigen heb gemaakt
  • Ketchup
  • Tabasco
  • Optioneel: Bacon - vind ik het lekkerst en sta ik mezelf toe bij een hele lange training of als ik al op mijn wedstrijdgewicht ben. Kaas - voor de kinderen; dan zijn ze thuis helemaal blij. Avocado - ook iets vetter maar gezondere vetten dan bacon. 'Fried egg' - als er wat spiermassa bij moet komen top ik de burger af met een gebakken ei.

Bereiding

Bestrooi het gehakt met peper en zout. Kneden en met natte handen mooie burgers van maken. Hierna laten opstijven in de koelkast. Dit kan al een dag van tevoren. Steek de BBQ aan, zet hem op laag vuur en gebruik de bakplaat om de bacon lekker crispy te laten worden. Als je wil kun je aardappels of andere bijgerechten ook bereiden op de BBQ. Dan is alles mooi tegelijk klaar.

Snipper de ui en leg deze in de witte wijnazijn. Doe de augurk er in stukjes doorheen. Eventueel peper en zout toevoegen. IJsbergsla snipperen en mengen met de BBQ saus (niet teveel saus!). Snijd de tomaat in schijfjes. Leg de burgers op de BBQ. Na 1 minuut omdraaien en bestrijken met mosterd (Thanks Jamie)! Na 1 minuut weer omdraaien zodat de mosterd inbrandt en de verse kant weer bestrijken. Na 4 à 5 minuten ben je klaar met de burgers. Houd de deksel van de BBQ zoveel mogelijk gesloten tussendoor!

Snij de broodjes even door en grill de binnenkant van het broodje kort aan. Bouw daarna je burger op.

Eet smakelijk!

Nog 9 andere favoriete hamburgerrecepten van Laurens vind je hier.

Tekst: Laurens ten Dam
Foto: Cadac - Brian Meegens

Recept: De herstelburger van Laurens ten Dampinterest
FOTO: CADAC - BRIAN MEEGENS

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cadac.